Als centres escolars
/

Primària, Secundària, Batxillerat

 

· Es tracta d'activitats familiars al bell mig del Montseny, o bé d'activitats arreu del territori. 

· El menjar i el transport van a càrrec de cada família. 

· S'ha de portar vestimenta i calçat (segons la meteorologia), entrepans o carmanyoles per tot el dia (de 10h a 17h), i moltes ganes d'aprendre! 

· Els més petits (menors de 4 anys) no paguen. 

· Des de Pèndulum volem transmetre coneixement experimental, científic i transversal de manera lúdica i divertida. 


CAL RESERVA PRÈVIA a activitatsfamiliars@pendulum.es

Horari: en diumenge de 10 a 17h

Preu: 15€/persona 

AFORAMENT LIMITAT

 

 

Propers Pícnics i Expedicions Científics (inscripcions a activitatsfamiliars@pendulum.es)


Diumenge 2 de Gener 22' Pícnic Científic familiar "autòpsises tecnològiques". Segur que aquestes alçades teniu la casa plena de trastos tecnològics, joguines motoritzades i tota mena de petits electrodomèstics que necessiten ser reciclats. Doncs bé, us proposem desmuntar-los metòdicament, científicament, per tal de descobrir els secrets que amaguen. Si voleu assistir a un pícnic que pendularà entre destrucció i creació, no només haureu de reservar plaça, també haureu de regirar la casa per trobar aparells òptims per ser sotmesos a una autòpsia tecnològica. Desmuntar un mòbil està bé, un portàtil més encara, però el que mola de veritat és desmuntar la planxa, el vídeo aquell que no fareu servir mai, la nespresso, l’aspiradora vella (netegeu-la primer), el robot a piles que va caure per la finestra (al menys això va dir el crio), la depiladora làser que no fareu servir mai, en fi, andròmines que no siguin massa electròniques. També podeu portar les vostres eines, tot i que en tindrem centenars a la vostra disposició. El pla es el següent. Començarem a les 10 en punt amb una conferencia titulada “Brevíssima historia de la tecnologia”. Ull, que podreu tenir a les vostres mans eines d’un milió d’anys d’antiguitat!!! Després ens posarem a desmuntar i reciclar tot el que sigui inútil per quedar-nos només amb els components més interessants, rars o reutilitzables perque atenció, després de dinar farem un segon taller. Aquesta vegada no per destruir si no per CONSTRUIR! L’hem titulat Ginys Elèctrics i prometem sorpreses.

Diumenge 30 de gener 22' Pícnic Científic "Erosió, transport i sedimentació; geologia accelerada". Mirem el paisatge, mirem l’horitzó. Fem-ho una vegada i una altre al llarg dels anys. Aparentment res no canvia. Però no es així!!! Com si no han desaparegut les immenses serralades que han recorregut continents sencers durant milions d’anys??? En aquest pícnic ens proposem reproduir la historia geològica de la terra des de els seus inicis, ara fa 4.568 milions d’anys, fins a l’actualitat. Començarem per esmorzar una mica per agafar forces i descobrir la formació i estructuració del nostre planeta. Després ens instal·larem al super sorral científic i accelerarem el pas del temps, cada minut serà un milió d’anys. En acabat farem la primera presentació publica de la maquina de plegaments tectònics que vam publicar a Investigación y Ciencia fa un mesos, flipareu. Dinarem i amb la panxa satisfeta ens posarem a fer tallers, primer un tub de sedimentació i després.... sorpresa!

Diumenge 20 de febrer 22' Expedició científica familiar al Cap de Creus, objectiu: Les serralades més remotes. Visitarem i al·lucinarem amb els últims testimonis de les grans serralades de fa 400 milions d'anys. 

Diumenge 27 de març 22' Pícnic Científic familiar "Fascinats per La Matèria; el meravellós món dels fluïds no newtonians"La matèria pot trobar-se en diversos estats, a vegades es solida, d’altres liquida i d’altres, ni una cosa ni l’altre! En aquest pícnic ens endinsarem en tots els estats rars de la matèria. Començarem estudiant els estats clàssics i les seves propietats. Fet això començarem a descobrir que hi ha tot un grups de materials singulars... els cristalls líquids, els sòlids plàstics i sobre tot els fluids no newtonians. Ja es menys conegut que n’hi ha sis tipus diferents i intentarem descobrir-los tots. Per fer-ho que millor que fer diferents tipus d’slimes? I a això dedicarem la resta de la jornada. Farem l’slime de maicena, de cola blanca, de cola transparent, de cola fluorescent i molt mes!!!Pícnics Científics realitzats

Diumenge 21 de novembre 21' Pícnic Científic "El món del Foc i els metalls; el repte de fondre acer". Famílies prepareu-vos per a un espectacle científic a molt alta temperatura. Al llarg dels anys hem fet molts forns i hem cremat minerals, reduïts metalls i liquat tota mena de substancies, però en aquesta ocasió ens proposem batre un record de temperatura. Començarem el pícnic i parlarem del foc i del plasma, de la seva historia, de les pirotecnologies, de química i de física. Després encendrem el forn i farem alquímia per reduir malaquita a coure metàl·lic, a uns 1100 graus!!! Amb el forn calent intentarem fer una nova fosa però mes bestia, el repte serà fondre acer! Assolir els 1.520 graus necessaris no serà fàcil, però amb el nou forn que he dissenyat ho podem aconseguir. Si això funciona encara tinc un repte mes que em tortura des de fa molts anys... es pot agafar un cristalls de quars i liquar-lo??? Vikipedia diu que això passa a 1.712ºc!!!!!!!!!!!!!! hi podrem arribar??? No se si ho assolirem, però en qualsevol cas després d’això dinarem i en acabat encendrem la forja i tots, grans i petits, forjarem una mica... conclusió, un pícnic científic pirotecnologic.

 

 

Diumenge 7 de juliol'19 Pícnic Científic  "Els metalls més preciosos" El coure, la plata, i l'or són metalls preciosos, poc reactius, i els podem trobar purs a la natura. Hem descobert que són elements especialíssims i caríssims... els hem tocat, comentat les seves propietats... No hem fet la fosa del coure degut a la sequia i el perill d'incendi, però com el coure és tant preciós hem fet un taller de joieria i microescultura. 

Diumenge 2 de juny'19 Pícnic Científic "Marie Curie i la radioactivitat" El grups del metalls alcalinoterris és d’aquells més interessants. Comença amb el beril, un metall escàs que mai no veiem, i acaba amb un encara més rar però famosíssim, el radi. És per això que en aquest Pícnic hem fet una immersió en el món dels materials radioactius, observant mostres minerals que fan pitar a tope el comptador Geiger-Muller. També hem parlat de les extraordinàries proeses científiques de la cèlebre Madame Curie, una treballadora incansable i hem fet un slime fluorescent que anomenem “slime radioactiu”!!! 

Diumenge 7 d'abril'19 Pícnic Científic   "Tornem a l'edat del Ferro" Diuen que vivim en l'era de l'electrònica, la informació o les noves tecnologies, però en part seguim en l'edat del ferro!. En aquest pícnic primer hem repassat les propietats físiques del ferro, comprovat també que el níquel i el cobalt s'assemblen molt; hem creat espectres de camp magnètic amb sorra de magnetita, i aquesta sorra la hem convertit en ferro amb aluminotèrmia (una reacció a més de 2000ºC).  I per acabar la festa química hem treballat el ferro com si fos plastilina! 


Diumenge 30 de desembre 2018 "Inauguració de l'Any Internacional de la Taula Periòdica 2019 A Pèndulum volem aprofitar aquesta boníssima notícia per sumar-nos a la celebració, i dedicarem tots els propers pícnics familiars'19 a descobrir les propietats de diversos grups d’elements. Els podrem tocar, parlarem i mostrarem la seva obtenció; els identificarem pel color de la seva flama i farem la lectura més transversal possible dels elements, i la taula que els organitza. El tret de sortida el vam donar el diumenge dia 30 de desembre' 18 en el que varem fer una introducció dels elements en conjunt. Aprofitarem com sempre per fer alguns experiments bèsties: fondrem coure a més de 800ºC i també estrenarem un nou taller per als més joves: el “Pot Còsmic” una maqueta del espai galàctic on es formen alguns dels elements químics més interessants. 

Diumenge 2 de desembre Pícnic Científic 2018 "Autòpsies tecnològiques"  Dia dedicat a la tecnologia inversa, on ens endinsem en el món del desmuntatge de tota mena de màquines cotidianes per descobrir el seu funcionament, apendre a definir plàstics i metalls, filtres i leds, i també motors i resistències. Finalment vam fer una posta en comú amb un muntatge artístic (inspirats per l'artista Todd Mclellan 


Diumenge 15 de juliol Pícnic Científic 2018 "Slime meravellós o moc fastigós, 3era edició" Reeditem aquest Pícnic per què seguim tenint un munt de sol.licituds a les que volem donar compliment; de fet, aquests mocs llefiscosos són una autèntica moda! L'objectiu del dia és que cada criatura fabricarà 7 slimes diferents!!  Entre moc i moc parlarem de polímers; analitzarem les reaccions químiques que es produeixen, i ens submergirem en el món de la química manera lúdica i experimental. 

Diumenge 1 de juliol Pícnic Científic 2018 "Qui va matar els dinosaures?" Fa exactament 66,4 milions d'anys es va produir una extinció en massa, més de la meitat de les formes de vida d'aquest planeta van desaparèixer i alguns grups, com els dinosaures es van extingir en la seva totalitat. D'altra banda, ara fa casi 30 anys diversos equips de científics intentaven esbrinar com es va produir aquesta extinció.En aquest Pícnic Científic primer descobrirem  quin tipus de dinosaures hi havia, tocarem els seus ossos i podrem estudiar un munt dels seus fòssil. Després farem un taller per endinsar-nos en el món de la paleontologia de laboratori i podrem excavar al sorral científic a la recerca de tota mena de tresors enterrats. Finalment estudiarem una de les roques més buscades del món: la capa d'iridi que marca el límit del cretaci i el paleogen (coneguda també com la capa del límit K/T), una mostra excepcional amb les "evidències d'impacte", tot d'esferes diminutes procedents de la fusió de l'escorça terrestre per l'impacte d'un asteroide. 

Diumenge 4 de març 2018 Pícnic Científic "Història de l'univers" Pícnic on vam descobrir com ha evolucionat l'univers en aquests últims 13.500 milions d’anys. Vam fer un repàs a les actuals teories sobre el seu origen; vam parlar dels tipus d’estrelles, galàxies i estructures còsmiques que podem observar. Un cop familiaritzats amb els forats negres, estrelles de neutrons i quàsars vam estrenar una maqueta del sistema solar que fa 200 metres d'extensió i tan sols hem reproduït el sistema solar interior, i tot i això hem reduir les mides del Sol i els planetes 2.000 milions de vegades!. Amb la Moira, varem fer un taller amb maquetes de sistemes solars imaginaris Al Cau del Científic vam estudiar algunes pedres extraordinàries: per primera vegada vam tenir a les mans un trosset de Mart, en concret un meteorit procedent de la seva escorça, la última incorporació a la nostra col·lecció de meteorits. Però també varem tocar un trosset del asteroide Vesta i alguna sorpresa més... Per acabar vam reproduir la superfície del Sol amb un experiment clàssic, la convecció de Benard, on vam veure com els fluxos de calor de les estrelles acaben per produir estructures ordenades de bellesa extraordinària.

Diumenge 4 de febrer 2018 Pícnic Científic "Slimes meravellosos o mocs fastigosos" Després de l’èxit aclaparador del Pícnic Científic anterior vam decidir fer-ne un de nou. Per això vam aplaçar el Pícnic que volem dedicar al Richard Feynman (premi Nobel de Física) i vam centrar-nos de nou en la obtenció de tota mena de mocs llefiscosos. Vam començar per descobrir els 4 o 5 estats de la matèria i després d’aquesta petita part teòrica ens vam posar a fer líquids no newtonians i no vàrem parar fins a aconseguir-ne de ben flipants. "Mocs d'elefant" transparents, fluorescents, llampants... Blandiblubs que boten, que fan membranes, que flueixen com un líquid i per primera vegada vam fer SLIME MAGNÈTIC!!!!

Diumenge 14 de gener 2018 Pícnic Científic"Slimes meravellosos o mocs fastigosos"   Aquests últims temps, molts dels nostres petits estan literalment obsessionats per una cosa anomenada “slime”. Són els "mocs d'elefant", el Blandiblub de la nostra època, una autèntica moda. Per això, a Pèndulum, ens hem posat a fer experiments amb aquest fluid no newtonià, i a part de fer formació a professors (veure aquí), escriure un article a l'Investigación y Ciència, i anar a les escoles, vam decidit dedicar-hi tot un Pícnic Científic a la producció dels slimes més flipants. L’objectiu és simple, cada nen o nena fabricarà 7 slimes diferents!  Vam començar per reflexionar sobre els estats de la matèria i descobrir que les coses no són tant clares; que entre l’estat sòlid i el líquid hi ha tot un seguit de fluids que ens enganyen, a vegades es comporten com un líquid i a vegades no... Superada aquesta introducció teòrica vam començar la producció, amb fred però amb molta il.lusió. L'empresa Pegamentos Instant ens està subministrat un ventall bestial de coles per fer-los, i vam aconseguir mocs amb propietats molt diverses: slimes que formen membranes primíssimes, d’altres que brillen en la foscor, i fins i tot un fluid que bota!. Entre moc i moc vam parlar dels polímers; les reaccions químiques que es produeixen, i ens vam submergir en el món de la química de manera lúdica i experimental. Ah, i per acabar varem fer l'entrega del II Concurs Pèndulum a la Joana Palomo per la seva professionalitat! 


Diumenge 5 de novembre 2017 Pícnic Científic"Vulcanologia pràctica"Tornem al món del foc, concretament del foc geològic. Assajarem en viu i en directe la fabricació de lava! Després de l'experiència d'assolir temperatures superiors a 1.500ºC estem preparats per posar en marxa la primera maqueta d'un volcà en funcionament. L'objectiu  del qual és veure fluir la lava al roig viu, observar el seu comportament dinàmic, i comparar les colades obtingudes amb les que trobem a la natura. També intentarem reproduir una de les manifestacions geològiques més sorprenents: els guèisers. Provarem de fer-ne en condicions de laboratori, però a l'aire lliure, ja que esperem assolir algún rècord d'alçada... Com sempre també farem un parell de tallers, per petits i grans! 

Diumenge 2  i 23 de juliol  2017 Pícnic "Caçadors de Tresors" Les vacances d'estiu són bons moments per dedicar-nos a la recerca de tota mena de mostres del món natural. És per això que vam dedicar un Pícnic Científic als buscadors de tresors. Vem descobrir quins tresors podem trobar i com els podem localitzar: minerals, roques, fòssils o sílex prehistòric estàn escampats arreu de casa nostra.També vem explicat on podem trobar informació, com prospectar i com identificar les joies que ens regala la natura. Ens vem endinsar a les tasques de preservació: com netejar minerals i fòssils, com consolidar les peces delicades, com observar-les amb les lupes binoculars, i molt especialment com bastir una col.lecció científica de mostres. Vem descobrir també la importància del dibuix científic, de la llibreta de camp, de la visita als museus on ampliar els nostres coneixements, i també de l' ètica que hi ha darrera de tot científic. Com a tallers, a part de buscar tresors en el nostre sorral vam fer una introducció de com fer motlles de guix. 

Diumenge 4 i 11  juny 2017 "Pícnic Elèctric" Ens vem endinsar en el món de la electricitat i vam descobrirem tots els secrets dels electrons. Durant la xerrada vam repassar la història de la electricitat, des de l'antiga Grècia fins als generadors d'isòtops que embarquen les naus espacials que viatgen a Plutó. vam fer un taller de construcció de piles elèctriques casolanes, que vem ajuntar, connectar i posara prova.  I per acabar ens vam centrar en l'alta tensió. També vam estrenar un nou dispositiu en el que portem treballant molts dies; un aparell per fer aurores boreals en condicions de laboratori. Sereu els primers en veure un fenòmen interesantíssim, que apareixerà a les pàgines de la revista Investigación y ciència d'aquí a unes setmanes. Així doncs, si us interessa l'electricitat, les seves aplicacions pràctiques i també les més lúdiques no us perdeu aquest pícnic electritzant!!. Salut i ciència, i alguns electrons

Diumenge 7 de maig 2017 "Pícnic Cosmològic" amb el Dr. Miralda de convidat!! Us heu preguntat alguna vegada com va començar tot? Com són les galàxies o l’espai interplanetari? Per endinsar-nos en aquesta matèria vam comptar amb un convidat literalment excepcional: el Dr. Jordi Miralda, amic de joventut i avui científic de referència en aquest camp. Per què us feu una idea en Jordi Miralda es va doctorar en astrofísica a la Universitat de Princeton, després va ser membre post doctoral a l’Institut de Astronomia de Cambridge, i després va passar per l’institut d’Estudis Avançats de Princeton. Ha treballat també a les Universitats de Pensilvània i d’Ohio i avui és un membre ICREA de l’Institut de Ciències del Cosmos a la UB. Junt amb aquest especialista de talla internacional vam descobrir les últimes teories sobre l’origen, evolució i expansió de l’univers, la matèria i l’energia fosques, o la importància de les supernoves per entendre tot plegat. També vem parlarem de la recent detecció d’ones gravitatòries, l'elasticitat de l'espai i el temps, i de quins descobriments científics hem d’esperar per les properes dècades. També vam fer un taller de "Construcció d'un mòbil sistema planetari imaginari" i, amb el divulgador Dr. Miquel Sureda de http://www.gaiaciencia.com/, vam fer un fantàstic taller sobre las "Verdades des(Proporcionadas)" del sistema solar, amb l'assessorament del Pau Senra de http://www.kdvcc.eu/ . Gràcies!!!!

Diumenge 2 i 9 d'abril 2017 "Foc, ferro i pigments" Cinc llargs anys i desenes d’experiments portem a les esquenes per construir el més petit alt forn de la història, una maqueta a escala de la màquina tèrmica més potent que ha creat la humanitat, de la que per desgràcia a Catalunya no en hi ha cap. I per què serveix? Doncs per fabricar el metall més extraordinari de tots, el ferro.En aquests anys hem reduït ferro com es feia a la farga catalana, hem aconseguit fondre dos lingots de ferro, a més de 1600ºC. Ara però vem fer un pas més cap al micro-alt forn. Vam encendre el foc amb la sortida de Sol, l’objectiu serà fer funcionar el forn com un cubilot, on es liqua la fundició a uns miserables 1.100ºC. I encara que vam cremar el forn ens en vam sortir una mica!!!! i el Miquel Segura ens va portar cava per brindar! Paral.lelament vam estrenarem un nou taller i vam fer pintures com els prehistòrics o els artistes del renaixementutilitzant minerals de ferro que un cop polvoritzats i garbellats vam utilitzar per pintar. 

Diumenge 5 i/o 12 de març 2017 "Els secrets del cervell" Amb l'Emma Mirabent de convidada. Aquest pícnic el vam dedicar a una cosa radicalment nova, ens vem endinsarem en els secrets del cervell, la estructura més complexa que coneixem a l'univers!!. Per fer-ho vam seguir dues estratègies. Farem experiments i... faran experiments amb nosaltres!!! L’Emma Mirabent, estudiant de l'últim curs a la facultat de psicologia de la UAB, que està enllestint el seu treball final de grau que ha dedicat a la divulgació científica entre petits i joves,va dissenyat activitats que tenen per objectiu la descoberta de les funcions del cervell, dels sentits i del sistema nerviós. Nosaltres vem serem els seus conillets d’índies, per què varem els primers en provar els materials que ha confeccionat!També vem baixar de les estanteries tota la col·lecció de cranis, per descobrir com ha evolucionat el nostre cervell, i finalment farem un rapit cop d’ull a la estructura cerebral. Com? Doncs fent una dissecció d’un cervell real, això sí, comprat a la carnisseria!

Diumenge 5  i/o 12 de febrer 2017 " El fascinant món dels cristalls"  Vem presentar un assortiment bestial de tota mena de substàncies cristal·lines. Primer vem descobrirem què és un cristall i quins podem trobar a la natura. Vem observar diamants, maragdes, i tota mena de minerals amb propietats úniques, com la ulexita, una fibra òptica natural. Després vem fer cristalls de nitrat potàssic, i vem construir un congelador amb gel i sal (aconseguint temperatures de -17 ºC!!). Paral.lelament vam fer cristalls de bismut. Després de dinar vem comentar les aplicacions dels cristalls i vem presentar el "CONCURS DE PÈNDULUM! cristalls del alum", una substància inofensiva que després podeu utilitzar de desodorant...

Diumenge 8 de gener 2017 "Autòpsies tecnològiques" nou Pícnic Científic al Montseny dedicat a la tecnologia inversa, i ens vam endinsar en el món del desmuntatge de tota mena de màquines per descobrir els seu funcionament. En condicions de laboratori i amb un format diferent de tots els pícnics que hem fet fins ara, vam demanar artefactes per desmuntar i caixa d’eines, i vam tenir tot el que vam necessitar per apendre a definir plàstics i metalls, sobre filtres i leds, i també motors i resistències. Entre tots vam desgranar una planxa, una calculadora, un despertador, una nintendo, algún discs dur i un portàtiluna pantalla plana, una impressora, una batedora, una nespresso,  joguines més o menys sofisticades...  Finalment vam fer una posta en comú amb un muntatge artístic. Genial! 

Dimecres 4 de gener de 2017 “Motors mínims”. Una reedició del últim Pícnic Científic dedicat a l' últim article del Marc Boada a l'Investigación y Ciencia (veure aquí ), degut a l'excés de sol·licituds. Vem observar com forces diminutes poden accionar motors ben senzills, vem entendre què són les transformacions energètiques, què és el treball, l’energia o la potència, i vem reflexionar sobre la tecnologia i les seves implicacions ecològiques.  

Dimarts 3 de gener de 2017 “Magnetisme bestial”. En aquesta segona jornada ens concentrarem en els imants, l’historia del magnetisme i les seves infinites aplicacions. Explicarem com els van trobar els primers imants naturals, com es feien les primeres brúixoles i arribarem fins l’actualitat, amb els nous materials magnètics, com els ferrofluids, els imants de terres rares o les memòries dels ordinadors. 

Dilluns 2 de gener de 2017 “La descoberta de la llum i l’enigma del fotó Ens tancarem al Cau del Científic i a les fosques farem experiments d’òptica. Indagarem sobre la natura de la llum, les propietats de les lupes i els sistemes òptics i anirem descobrint com durant més de dos mil anys els humans hem passat de fer servir boles de vidre per concentrar els raigs solars a una cosa tant increïble com el làser.                      

Diumenge 4 i 11 de desembre 2016 “Motors mínims” La preparació del proper article de Taller y Laboratorio de la revista Investigación y Ciencia ha estat emocionant i m’ha proporcionat una col·lecció dels motors més senzills. Són màquines flipants que funcionen amb forces mínimes i que permeten entendre meravellosos fenomens científics.Heu vist mai un motor que funciona amb llum? O un que flota en mercuri? Vam descobrir el motor de Crookes, els de Faraday, Curie, Franklin, Stirling i Leonardo, en total vam veure 12 motors mínims! Des de la eolípila d’Herò d’Alexandria, construïda fa dos mil·lennis, fins la baldufa elèctrica acabada d’inventar. I com sempre, la Moira ens va preparar un taller, aquesta vegada dedicat a la construcció d'autòmats de cartró.

Diumenge 6 i 13  de novembre 2016 "El pèndol de Foucault i altres meravelles en moviment" Us convidem a VEURE COM GIRA LA TERRA, en directe! També veurem el pèndol de Pèndulum, el del Quèquicom, els d’en Max Picard, i tota la nostra col·lecció (el pèndol gravimètric, elèctric, magnètic...). Després farem un tallers dedicat a construir un pèndol caòtic i a la tarda un altre per a construir baldufes. Per que en Foulcaut va construir un segon aparell, el giroscopi, i amb ell també va demostrar que la terra gira i va posar de moda una de les baldufes més interessants. Però n’hi ha moltes més: baldufes que giren d’una banda a l’altre, que es capgiren al girar, i fins i tot algunes que giren més de deu minuts, com la del Quequicom. Aquesta vegada intentarem batre un record de durada fent-la girar en el buit!!! Per això i per primera vegada la posarem en una cambra especial, sense aire i per tant amb mínima fricció, que passarà? Aconseguirem superar els 11 minuts?

Diumenge 2 d'octubre 2016 "Metalls, foc i metal·lúrgia, un diàleg experimental" amb la Dra Núria Salan de convidada! En aquesta xerrada-diàleg vam descobrir com s’obté el coure a partir dels seus minerals i per fer-ho vam comptar amb dos especialistes, la doctora Nuria Salan, professora de metal·lúrgia de la UPC i en Marc Boada, experimentador i col·leccionista de metalls. Mentre el procés avança vam parlar de la seva descoberta i les seves repercusions, vàrem veure i tocar mostres increïbles, vam gaudir de la bellesa de les reaccions químiques i vam mostrar com d’apassionant és la feina dels que estimem la matèria metàl·lica. 

Diumenge 4 de setembre 2016 Pícnic "Ni sòlid, ni líquid, ni gas... què és?"Si preguntem a qualsevol persona en quants estats podem trobar la matèria ens dirà que en tres: sòlid, líquid i gasós, però és cert??? De fet ni ha uns quants més. Per exemple, l’estat més freqüent al univers és el plasma!  Veurem que hi ha cristalls que són líquids, líquids que reboten com una goma, i gomes que no són pas sòlides. En els tallers farem sòlids que es comporten com líquids, farem que els líquids solidifiquin fent esferes, i gaudirem amb mocs fastigosos de propietats fascinants!

Diumenge 31 de juliol 2016 Pícnic "MAGNETISME TOTAL" Vam fer un repàs de la història del magnetisme fins els imants de neodimi, vam construir una brúixola, vam poder fer flotar objectes en l'aire amb l'extraordinària força dels imants, a la tarda vam fer el taller "gins elèctrics" que entusiasme a petits i a grans, i vam acabar amb una xerrada dedicada a les aplicacions pràctiques dels imants permanents. 

Diumenge 4 de juliol 2016 Pícnic Excepcional "MAGNETISME BESTIAL". Per primera vegada vam tractar el magnetisme, i vam recollir totes les històries, tots els imants, tots els instruments, i va anar tant bé que el repetirem!!!!.

Diumenge 1 de maig 2016 Pícnic Científic Dinosàuric Vam celebrar el primer aniversari del llibre "Max Picard i l'enigma dels dinosaures" i varem fer un pícnic sobre geologia, paleontologia, dinosaures, fòssils, meteorits, i rèpliques. Repetirem!!!!

Diumenge 4 d'abril 2016 Pícnic Científic "BREU HISTÒRIA DE LA TECNOLOGÍA" amb el Dr. Antoni Palomo de convidat En aquesta ocasió vam fer un viatge en el temps, amb el nostre convidat d'excepció, el Dr. Toni Palomo, un arqueòleg experimental que ens mostrà els secrets de la talla de sílex, exactament com a la prehistòria més remota. Després el Marc Boada ens va fer una breu introducció al desenvolupament tecnològic i varem conèixer de primera mà alguns dels ginys més interessants de la antiguitat fins al renaixement. I com sempre, tallers per petits i grans!

Diumenge 21 de febrer 2016 repetició del Pícnic Científic "FOC I FERRO" amb la col·laboració de Gonzalo Ruiz de l'associació de Forjadors de Catalunya (aFoC). Diumenge en Marc Boada estava content, la mescla de mineral de ferro, carbó, carbonat i flux d'aire calent era encertada i creava una escòria fluida. Al final del dia es va poder recuperar un nucli de ferro, masser, que en Gonzalo Ruiz va treballar a la forja


Diumenge 7 de febrer 2016  Pícnic Científic "FOC I FERRO" amb Guillermina Morales de convidada i la col·laboració de l'aFoC . En aquest pícnic va entrar en funcionament el tercer alt forn de la península, una rèplica perfecte a escala 1:30.Vam fer l'encesa del primer foc a primera hora, vam posar en marxa la nostra carbonera científica, amb la nova xemeneia ja enllestida; també vam estrenar un nou forn, dissenyat per a torrar el mineral de ferro ( i de tant en tant una barbacoa). I vam tenir molts col·laboradors!!! La nostra convidada, la mestre forjadora Guille Morales i membres de l'AFoC, ho van preparar tot per forjar ferro . Però ... va ploure de valent!!!!

Diumenge 3 de gener 2016. Pícnic Científic METAL.LÚRGIC amb la Dra. Núria Salàn de convidada! Vam començar  l'any 2016 amb un pícnic metal·lúrgic divertidíssim!. La professora de la UPC Núria Salan i el Marc Boada ens van encantar amb un diàleg ple de continguts i mostres metàl·liques excepcionals. A la tarda vam fer el taller "foradar pedres" que va ser molt constructiu i va agradar a petits i a grans! 

Diumenge 6 de desembre 2015 Pícnic Científic "LA FLORA DEL MONTSENY" amb el Dr. Martí Boada de convidat!  El Martí Boada, és un dels impulsors de la I Setmana del Bosc de Sant Celoni, i encara més important, el projecte del Museu Europeu del Bosc (MEdB). I ens va regalar una obra seva "Forest Art". Aquest diumenge hem tingut la oportunitat de fer un passeig pels camins del voltant de Can Verdaguer, i a cada planta, arbre o racó en Martí Boada te un munt de coses per explicar. I és que els boscos del Montseny tenen una riquesa excepcional! A la tarda, amb en Marc Boada vam fer un munt de columnes de Winogradsky!  

Diumenge 1 de novembre 2015, Pícnic Científic GEOLÒGIC Fins i tot les muntanyes més altes acaben convertides en sorra. L'erosió, el transport i la sedimentació són els responsables del canvi contin en la geologia del planeta, i en el camp científic de Pèndulum hem creat un espai on accelerem el temps i veiem en pocs minuts el que passa a una muntanya en milions d'anys. També vam descobrir el món de les roques i els minerals; vam jugar amb el sorral magnètic i després vàrem fer art amb imants i mangnetita. Per acabar vam assistir a un experiment espectacular: l'obtenció de ferro per reducció, un fenòmen sorprenent i... explosiu! 

Diumenge 4 d'octubre 2015, Pícnic Científic DINOSÀURIC amb en Rodri Gaete de convidat! Comencem la temporada amb un dels pícnics de més èxit: vam parlarem de la feina dels paleontòlegs, dels fòssils i jaciments trobats i excavats, i el Marc Boada ens va fer  una demostració experimental de per què i com els fòssils sempre els trobem enterrats!

Dissabte 4 de juliol de 2015, Pícnic Científic nocturn LLUM A LA FOSCOR que excepcionalment el vam fer de 17h a 24h!!!  Vam tancar el curs amb un pícnic especialíssim: NOCTURN!!!! Vam celebrar l’Any Internacional de la Llum i el Marc Boada ens va fer una de les seves últimes millors conferències.  Primer vam encendre un led amb la pila de llimona i la pila de Volta, després ens vam animar i vam fer varies "disseccions tecnològiques"; després de sopar, el Marc va fer la conferència"Matèria Lluminosa", vam encendre el foc, vam fer la reducció de la malaquita per obtenir coure, i finalment vam fer un rom cremat! Alguns ens vam quedar a dormir amb tendes. Molt divertit!!!

Diumenge 7 de juny de 2015 Pícnic Científic MULTIPLICANT LES PLANTES DE L'HORT amb la Dra. Pati Homs del projecte Hortejant de convidada !Vam parlar amb la Pati de les diferències entre l'agroecologia i l'agricultura convencional, de la importància de tancar els cicles de la matèria i l'energia als horts, dels factors ambientals que influeixen en la vida de les plantes i de les seves diferents maneres de reproducció . A més, vàrem fer un planter per endur a casa!. El Marc Boada ens va explicar els secrets per fer el millor compost, dels diferents tipus de terres, com l’hem de millorar i com mesurar les seves característiques (com el pH). I amb la Moira vam fer un taller per petits i grans per estudiar la fototropia de les plantes!  

Diumenge 3 de maig 2015 Pícnic Científic DINOSÀURIC, amb en Rodrigo Gaete i en Max Picard! La primavera al Montseny fa brotar el bruc, la ginesta i... tot! . Ell Marc i en Rodri van parlar de fòssil, pedres, geologia i dinosaures,... I el Marc va dedicar el seu nou llibre als nanos, parlant de l'art d'escriure aventures paleontòliques!. 

Diumenge 29 de març de 2015 Pícnic Científic DINOSÀURIC amb el paleontòleg Dr. Rodrigo Gaete de convidat  Com s'ho fa la gent per  buscar fòssils?. Què són els dinosaures? Com es fan les excavacions? En aquest Pícnic Científic vam descobrir tot això, amb objectes autèntics i excavant de veritat. Vam tenir el nostre convidat especial Rodrigo Gaete, director del Museu d'Isona durant més de deu anys, que ens explicà els últims avenços en el coneixement d'aquests rèptils mítics. A més va venir l'infoK de TV3 i ens va fer aquest reportatge! (veure aquí )

Diumenge 1 de març 2015  Pícnic Científic OXID'ART amb la mestra forjadora Guillermina Morales de convidada ! Performance metal·lúrgica on vam reduir  ferro aplicant les ultimes descobertes del Marc Boada; va presentar un forn de reducció que va aturar en calent i va seccionar a cop de disc de diamant, amb el masser a l’interior: bestial!. Estem descobrint què passa dins d’aquell infern. Ho vam compartir amb la Guille, una extraordinària forjadora, que va forjar el masser que vam obtenir. Com que la reducció del ferro és llarga vam fer tallers manipulatius per petits i grans: “Tastet de Forja”, de la Guillermina Morales i un nou taller d’art i ciència, anomenat "OXID’ART ; una obra plàstica on la tela per pintar era una xapa d’acer, les pintures eren diversos àcids i oxidants, i el pinzell el nostre giny!


Diumenge 1 de febrer 2015 "PEDRES, PLANTES, BÈSTIES... I EN CONCRET DINOSAURES" amb el Dr. Rodrigo Gaete. Com s'ho fa la gent per  buscar fòssils?. Què són els dinosaures? Com es fan les excavacions? En aquest Pícnic Científic vam descobrir tot això, amb objectes autèntics i excavant de veritat. Vam tenir el nostre convidat especial Dr. Rodrigo Gaete, director del Museu d'Isona durant més de deu anys, que ens explicà els últims avenços en el coneixement d'aquests rèptils mítics. A més vam fer el taller " peces i rèpliques! per petits i grans. L'hem de repetir!!!!  

Diumenge 4 de gener 2015 "FOC I FERRO" amb la Dra. Núria Salan de convidada! Sí, desprès de mesos de proves i fracassos reiterats, ha arribat l'èxit, i hem trencat la barrera del FERRO!!! En aquest Picnic Científic vam estrenar la primera instal·lació siderúrgica de Catalunya, i el Marc va obtenir FERRO a partir del mineral. Vam descobrir què és un gasogen i vam injectar els seus gasos al micro-alt-forn, vam obtenir el masser o agoal, i vam repartir pipetes de FERRO calentes del forn!. La nostra convidada Núria Salan (UPC) ens va parlar del FERRO, del dolç, dels acers i les seves estructures cristal·lines, del FERRO trempat i molt més!.  I en el nou porxo de Pèndulum vam construït i manipulat en el taller "Construcció d'un trepant amb clau de FERRO" amb en Pep Armengol

Diumenge 7 de desembre 2014 "NI SÒLID NI LÍQUID... QUÈ ÉS?" amb en Dr. Pep Armengol de convidat! Vam estrenar el pícnic dels tres estats de la matèria, i...  del quart!. Vam veure mostres úniques de la col·lecció del Marc Boada, demostracions del plasma, dels líquids no Newtonians; i el nostre convidat Pep Armengol va impartir tallers amb maizena, alcohol vinílic, i borax en el nou porxo!  

Diumenge 2 de novembre 2014" CIÈNCIA AL 1714 I ... CASTANYES" amb en Dr. Pep Armengol de convidat! Vam comentar que en el s.XVIII, el segle de les llums i de la il·lustració, la ciència era més senzilla, més accessible, i més bàsica.Vam demostrar alguns dels principis i lleis que regeixen la ciència. Vàrem tocar alguns dels instruments de llavors, descobrint les aventures intel·lectuals que amaguen i vàrem aprendre a estimar un passat tecnològic que és la base de l’actual. El nostre convidat Pep Armengol i la Moira Costa van fer un taller de construcció de catapultes, i set tipus de vaixells de paper, per després a la bassa de Can Verdaguer reproduir una batalla naval!

Diumenge 1 de juny 2014  "VIATGE A LES ILLES CASSITERITES:  la recerca de l'estany" Vam parlar de com es localitzen els jaciments metàl·lics; de com es concentra el mineral, per exemple la cassiterita, mitjançant la batea, el vòrtex, o la canaleta. També vam mostrar el "separador magnètic" del Marc Boada i el sorral magnètic pels més petits, junt amb tots els artefactes imprescindibles per a la mineria extractiva: morters, molins, els garbells... Un cop feta la concentració de casiterita, vam fer la reducció en el forn metal·lúrgic per acabar obtenint l’estany metàl·lic.  Vam veure i tocar mostres de tots els metalls freqüents i d’alguns molt rars i vam acabar jugant una mica amb ferro ben calent... 

Diumenge 4 de maig 2014, "PEDRES, BÈSTIES I PLANTES, MOLTES PLANTES DEL MONTSENY" amb en Dr. Martí Boada, un autèntic savi, com a convidat ! Vam parlar de les característiques del Parc Natural del Montseny amb el Dr. Martí Boada, de les plantes del prat (arçot, alzina, roure, esbarzers, ...), la Moira Costa va fer, amb els més menuts, el taller "plantem un enciam per endur a casa" i varem estudiarem els cranis i les dents de diferents bèsties amb en Marc Boada. 

Diumenge 6 d'abril 2014 "FOC I METALLS" amb en Dr. Antoni Palomo de convidat! En aquesta ocasió vam estar acompanyats pel millor arqueòleg experimental de la península, el Dr. Antoni Palomo (director d'Arqueolític i professor de la UAB) que ens va mostrar varies maneres de fer foc amb pirites, pals i sílex, i ens va fer una demostració genial de la talla de sílex per fer bifaços!!!. Mentrestant el forn s'escalfava, haviem d'aconseguir 1500ºC per fer la reducció del mineral de ferro i obtenir el metall pur. I ho vam aconseguir!!!!!

 Diumenge 2 de març 2014  "BÈSTIES, PLANTES I ROQUES, MOLTES ROQUES" amb en Isaac Camps de Blog de CampLes mimoses ja donen la benvinguda a la primavera al Montseny, i vam parlar dels animals i l'evolució de les espècies, del món del vegetals, i dels fongs. Lo millor va ser la conversa que vam encetar amb la lithoteca del Marc Boada i el nostre col·lega i geòleg Isaac Camps. Hem de repetir!

Diumenge 2 de febrer 2014  "FOC, METALLS I LA FORJA DEL FERRO" amb la Guillermina Morales de convidada! Aquest ha sigut el primer Pícnic Científic amb Convidat!. Així, a més de gaudir de la natura, del foc, del Marc Boada explicant com extreure els metalls dels seus minerals, la Guillermina Morales ( de Taller de Forja) ens ha fet una demostració de la forja, i el Dr. Antoni Palomo (director d'Arqueolític i professor de la UAB) ens ha fet una demostració de l'encesa de foc amb pirites, amb sílex i per fricció. Genial i un plaer!

Dissabte 4  de gener 2013 "LA DESCOBERTA DEL VIDRE  L'OBTENCIÓ DE RAJOLES DE CERÀMICA" Grans i petits vam poder viure en directe la obtenció del vidre, tal i com es feia en època romana, amb l’emoció de que va ser el nostre primer cop a gran escala (i ens cal experimentar més!). Vam també observar l'Andricus Viscosus dels roures, vam encendre el foc per escalfar-nos, vam tenir converses interessants, i els més petits vam pastar i modelar argila del Montseny. Tot, com sempre, des d’una perspectiva científica i transversal 

Diumenge 2 de novembre 2013  "FOC, METALLS, I... CASTANYES" La meteorologia  va ser molt variada, ja s'anunciava l'hivern. Vam obtenir el coure de la Malaquita, vam jugar amb el sorral magnètic, i vam inaugurar l'espai de construir cabanes, vam coure castanyes al foc, i vam aprendre moltes coses! 

Diumenge 13 d'octubre 2013  PORTES OBERTES 2013 !!!! En aquesta ocasió vam aprofitar per fer una prova pilot de dos dels nostres Pícnic Científics  per formar part de la Cooperativa Ergosum , i ja col·laborem junts. Vam realitzar el Pícnic de "Foc i Metalls" al matí, i "Pedres, plantes i bèsties del Montseny" a la tarda. Un dia intens de continguts, i des de l'Associació vam recollir 15 enquestes d'avaluació de les activitats, que ens va ser de molta utilitat.